Undertecknad Persson begärde omedelbart efter Golf Engineers konkurs hos KS ordförande att KS vid ett extra sammanträde skulle diskutera vad kommunen kunde göra för att förhindra att det förvärvade området avverkades och värdefull natur därmed skövlades för att förhindra en konkurs också i dotterbolaget som ägde Landvetter Park. KS ordförande nekade ett sådant möte och beslöt senare, utan hörande av KS, att överklaga Länsstyrelsens beslut att icke godkänna detaljplanen för Landvetter Park.
Finansiären i bakgrunden, det irländska bolaget Treasury Holding, påstås ha förklarat sig intresserat att genomföra del av projektet. För kommunen är det ointressant vad finansiären vill göra för att rädda sina investerade pengar. Detta projekt har redan tagit tillräckligt med kommunalt intresse och resurser som kunde använts för att långsiktigt planera utvecklingen i kommunen. Det har påverkat arbetet med ÖP 2012 genom att i anslutning till Landvetter Park och söder om Landvetter planera för en ny stad med bortåt 15.000 invånare. I exploateringsavtalet om Landvetter Park gavs golfbolaget möjlighet att medverka i en sådan utbyggnad.
Det finns nu anledning att omgående ta upp frågan om vad som skall ske med vad som återstår av det delvis skövlade naturområdet. Såväl Länsstyrelsen som Regeringen har betonat betydelsen av EU-direktiven om skydd för utrotningshotade arter. Mot detta står det uttalade intresset från KS ordförande och samhällsbyggnadschefen som i pressen uttryckt att ”det här innebär inte att vi ger upp planerna på att vara en expansiv del av Göteborgsregionen”. Medborgarna i Säteriet och fastighetsägarna i Landvetter-Backa vet i dag vad det betyder när samhällsbyggnadschefen läcker om sina planer för kommunens utveckling och kommande kommunala ingrepp. Det finns därför all anledning att ta allvarligt också på detta uttalande.
Sedan kommunledningens planer för Landvetter Park nu kommit till vägs ände så finns det anledning för de folkvalda politikerna att återta sitt ansvar för den fortsatta utvecklingen och rätta in såväl ledande tjänstemän som enskilda politiker i den demokratiska beslutsprocessen.
Vi föreslår därför att kommunfullmäktige uppdrar åt den från 1 januari 2011 inrättade särskilda infrastrukturberedningen att förutsättningslöst och utan hänsyn till nuvarande förslag i ÖP 2012 ta fram mål för utvecklingen i området söder om Landvetter, inkluderande området Landvetter Park. Möjligheten att avsätta delar av denna del av kommunen till fritids- eller naturområde, liksom möjligheten att förvärva det markområde som omfattades av projektet Landvetter Park, bör ingå i den utredningen.
Vi yrkar därför att fullmäktige uppdrar åt infrastrukturberedningen att före 2012-05-31 till fullmäktige presentera mål för utvecklingen i Södra Landvetter samt föreslå de åtgärder som dessa mål kan föranleda.
Gunnar
Carlson (KP)
Leif Persson (oberoende socialliberal)
Den senare tiden har det uppmärksammats i media att SU Östra har bedrivit mera förvaring än vård för denne grupp patienter, man har uppmärksammat en hög frekvens självmord inne på avdelning. Man har uppmärksammat medialt att denna patientgrupp har alltför dåliga resurser inom sjukvården, att ytterligare nedskärningar och nedläggningar kan bli verklighet av budgetskäl. Problem som i dag finns inom sjukvården kan bli kommunernas mardröm.
Den verklighet vi står inför kommer att ställa större krav på att kommunerna ska ta ansvar för medborgare med dessa sjukdomar/tillstånd. Som exempel på psykiska funktionsnedsättningar kan nämnas: depressioner, schizofreni, bipolär sjukdom, ätstörningar, psykos, autismspektrumstörningar, m fl.
Ett känt faktum är att i tider med ekonomisk oro, uppsägningar och ökad arbetslöshet ökar problemen med psykisk ohälsa. Vi har en mycket hög ungdomsarbetslöshet som sätter spår hos unga människor som inte kan ta sig in på arbetsmarknaden. Vi har rapporter som visar en oroande barnfattigdom, med konsekvenser i drabbade familjer.
Härryda har genom besparingar försatt sig i den situation att goda tillbud till denna grupp har lagts ner eller förändrats så att de inte fyller drabbades behov av stöd och hjälp. En konsekvens blir att Härrydas beredskap inför det som nu sker i andra sammanhang har urholkats på ett sätt som knappast kan betraktas som försvarbart.
Kommunpartiet har ett antal förslag till åtgärder som kan leda till bättre och till och med god livskvalitet, vi önskar diskussion och samarbete över partigränser för att kunna göra bra insatser för människor som behöver vårt stöd, inom ramen av rimliga ekonomiska gränser.
Jag yrkar därför att socialberedningen får ett tillfälligt beredningsuppdrag som ska fokusera enbart på målgruppen psykisk ohälsa och psykisk funktionsnedsättning:
Steinar Walsö-Kanstad
(KP)
Göteborgsregionen (GR) har nyligen som remissinstans genom sitt presidium uttalat att den nuvarande Göteborg-Boråsbanan har outnyttjad kapacitet som måste utnyttjas mer och att ett stickspår till Landvetter flygplats bör byggas.
Kommunfullmäktige i Härryda behandlade i juni 2006 frågan om Boråsbanan och beslutade då att ”den nuvarande banan är viktig för Härryda kommun och måste underhållas, förbättras och trafikeras så att den även gynnar befolkningen mellan Borås och Göteborg”. Detta beslut har sedan 2006 inte resulterat i några konkreta förslag i berörda instanser vad gäller användningen av Boråsbanan eller det i olika sammanhang framförda förslaget om ett stickspår från Härryda station till Landvetter flygplats.
När frågan om Boråsbanan nu tagits upp på ovan nämnda sätt är det angeläget att Härryda kommun på alla sätt och i enlighet med det tidigare beslutet i fullmäktige verkar för att Boråsbanans kapacitet utnyttjas. Kommunstyrelsen bör därför snarast få i uppdrag att på alla sätt verka för pendlingsstationer i alla tätorter som banan passerar i kommunen och då särskilt Landvetter där det i dag inte finns något stopp. Kommunen bör också stödja en anknytning till flygplatsen med ett stickspår från Boråsbanan.
Det är särskilt angeläget att kommunstyrelsens agerande får avtryck i Transportstyrelsens planering och via regeringen på ett sådant sätt att detta också kan tas med i det slutliga beslutet om kommunens nya Översiktsplan.
att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att skyndsamt verka för att kommunens synpunkter framförs till alla berörda instanser och tas med i den framtida planeringen av järnvägsutbyggnaden i Göteborgsregionen.
Gunnar Carlson (KP)
För att underlätta för hundägare och deras djur att träffas och kunna springa fritt och leka med sina ”kompisar” har många kommuner låtit göra sk hundparker”. I Mölndal finns åtta hundparker, c:a 600 kvadratmeter/park. Områdena är väl inhägnade och ses över av parkpersonal med jämna mellanrum.
Hundägarna i Landvetter har länge haft detta på ”önskelistan” men eftersom vi har fler tätorter med stadslika miljöer skulle både Landvetter och Mölnlycke väl kvalificera sig för hundparker.
Arbetande hundar t. ex jakthundar får ju säsongsvis möjlighet att röra sig fritt men många andra hundar hänvisas till koppel i stort sett hela året. Som hundägare har man s k ”strikt ansvar” vilket innebär att man egentligen bara har skyldigheter. Det är därför viktigt att ha full kontroll över sin hund. Hundparken kan då bli den plats där hunden kan rasa runt utan koppel. Dessutom upplevs en sådan inhägnad även positivt av icke hundägare, hundarna är ju lösa under helt kontrollerade former och den hundrädde kan känna sig trygg. För att ytterligare öka trevnaden för kommuninvånarna bör det finnas lätt tillgängliga avfallskorgar så att den seriöse hundägaren lätt kan göra sig av med sin ”påse”.
Jag yrkar på att Kommunstyrelsen får uppdraget att utreda frågan och återkomma med förslag.
Brita Dermark (KP)
Inom barnomsorgen har vi full behovstäckning och det finns anledning att ställa sig frågan: ”Vad finns det för skäl att inte samma skall gälla inom äldreomsorgen?”
Det finns många områden som behöver ses över och jag vill nämna några som skulle kunna leda till ett bättre liv för den enskilde och på sikt lägre kostnader för samhället.
Att Kommunstyrelsen uppdrar åt Sociala sektorn att, i samråd med Sociala beredningen, ta fram en plan för genomförande av full behovstäckning inom kommunens äldreomsorg.
Att planen kostnadsberäknas.
Att förbättringsarbete påbörjas snarast med tanke på att vi har en snabbt växande andel äldre i samhället.
Steinar Walsö-Kanstad, (KP)
De berättigade frågor som borde ha föregått det praktiska införandet av förslagen i handboken ställdes aldrig till berörda politiker i en remissomgång. Dessa frågor bör därför ställas i dag och bli underlag för den genomgång av den politiska organisationen som beslutades av fullmäktige enligt § 110 den 21 juni 2010. Utvärderingen av nuvarande organisation och de diskussioner om eventuella organisationsändringar som en sådan genomgång kan medföra kommer, liksom det tidigare arbetet i sådana frågor i bl.a. den tidigare demokratiberedningen, att förmodligen ta mellan ett och två år.
De frågor som bör besvaras i en remissomgång, där fullmäktiges beredningar och folkvalda ledamöter i fullmäktige får möjlighet att yttra sig, är bl.a. följande:
Med hänvisning till ovanstående hemställs att fullmäktige uppdrar till kommunstyrelsen att genomföra en remissomgång där fullmäktiges ledamöter, fullmäktiges beredningar, övriga berörda politiska organ och fackliga organisationer får möjlighet att uttala sig om erfarenheterna av den nuvarande organisationen.
2011-05-27
Gunnar Carlson, Kommunpartiet
Landvetter samhälle är den del av kommunen, som är hårdast drabbad av trafikbuller. Samhället är dessutom delat av motorvägen. Denna väg är den i särklass största bullerkällan för de boende i orten. Motorvägen byggdes genom att schakta ner densamma i grusgrunden samtidigt som överblivet grus placerades som bullerskyddsvallar på sidorna av vägen. Detta var vägens s.k. konstruktion, vilken utgjorde underlag för den vägplan, som fastställdes för byggande av motorvägen.
Vägens konstruktion avviker emellertid numera påtagligt från den fastställda på så sätt att bullerskyddsvallarna med åren sjunkit ner c:a 1,5 meter, vilket har en stor inverkan på spridningen av bullret från vägen. Jag är väl medveten att Trafikverket är väghållare för motorvägen men anser att också kommunen har en mycket viktig roll i detta sammanhang. Kommunen skall värna om sina medborgares hälsa och har att ta varje initiativ, som tänkas kan för att påverka Trafikverket i denna fråga. Det kan ske genom att i de överläggningar, som regelbundet förekommer mellan kommunen och Trafikverket med skärpa påkalla åtgärder i syfte att minska vägbullret. Det kan gälla allt från hastighetsnedsättning till 90 km/h (vilket har avsevärd effekt på bulleremissionen) till att avse krav på fysiska åtgärder såsom återställande av vägens konstruktion (=bullerskyddsvallarna) och förbättring av desamma med exempelvis bullerskyddsplank. Detta är kommunens skyldighet mot oss som bor i Landvetter med omnejd!
Två gånger under den gångna mandatperioden lämnade Kommunpartiet in förslag, tillsammans med arkitektritad skiss och utvärderad fastighetsekonomi, på en överdäckning av motorvägen. Vi har överhuvudtaget inte fått någon reaktion från de ovanstående nämnda men dessbättre har många Landvetterbor hört av sig och uttalat sig positivt. Detta är också ett exempel på hur man kan bygga bort en del av bullerproblematiken. Den frågan råder förstås kommunen över i kraft av sitt planmonopol. Kommunen har dessutom en ren myndighetsställning genom sin bygg- och miljönämnd, som kan utfärda föreläggande mot Trafikverket i avsikt att minska bulleremissionen.
De politiker som på 60-talet fattade beslut om en motorväg genom vårt samhälle gjorde vad de trodde var rätt, det är vår, dvs dagens politiker, skyldighet att nu göra det allra bästa av den nu uppkomna situationen.
Det finns som synes många vägar att gå Landvetterborna till mötes i denna viktiga fråga och jag föreslår därför kommunfullmäktige:
Landvetter 2011-05-25
Brita Dermark, Kommunpartiet
Under behandlingen hävdade ordföranden att yrkandet inte kunde tas upp och behandlas utan föregående beredning för att specificera kostnaden för ytterligare granskning och om revisionen vore villig att låta utföra arbetet, samt, att det av undertecknad framförda yrkandet gällde ett olagligt beslut enligt kommunallagen. Detta påstående avvisades som helt felaktigt. Ordföranden föreslog också att jag skulle återta yrkandet och inkomma med en motion. Detta avvisades och ärendet gick till votering. Kommunfullmäktige avslog yrkandet mot vilket undertecknad Carlson lämnade en skriftlig reservation, bilaga 2 till fullmäktiges protokoll.
Undertecknade finner det ytterst anmärkningsvärt att kommunfullmäktige - utan att några andra ledamöter än kommunalråden och en socialdemokrat yttrade sig och utan ett hållbart skäl - beslöt att inte följa upp dessa allvarliga revisionsanmärkningar. Därmed godkände man i princip att påstådda vidtagna åtgärder var tillräckliga och att någon verifiering av detta och någon ytterligare granskning inte var nödvändig.
Kommunstyrelsens bristande interna kontroll och ledamöternas bristande intresse att diskutera detta i såväl kommunstyrelse som i fullmäktige föranleder ett tillägg till det yrkande som gjordes i fullmäktige. Vi yrkar därför att fullmäktige i anledning av revisorernas granskningsrapport beslutar begära att kommunens revisorer låter granskningsrevisorerna:
2011-04-30
Gunnar Carlson, KP
Leif Persson, oberoende socialliberal
I april 2011 tillställde styrelsen för Brf Bryggan kommunens trafikchef en skrivelse med klagomål på att genomfartstrafiken på Biblioteksgatan har hög och tidvis mycket hög intensitet, med tidvis över 500 bilar per timme, enligt den detaljstudie styrelsen redovisar. Situationen förväntas bli förvärrad efterhand som utbyggnaden av centrum fortsätter. Detta innebär en försämrad miljö både för de boende och för butikernas kunder. Man framhåller att goda parkeringsmöjligheter finns i båda ändar av Biblioteksgatan som lätt nås genom tillfarter som inte passerar Biblioteksgatan samt att en alternativ förbindelse finns på andra sidan ån vid behov. Skrivelsen utmynnar i ett önskemål att den nämnda delen av Biblioteksgatan görs till gågata.
Med bakgrund av ovanstående yrkar vi att en seriös undersökning görs av vilka konsekvenserna skulle bli för de boende, för butikerna och deras kunder samt allmänheten i övrigt av att göra Biblioteksgatan till gågata mellan COOP och Hemköp, eller, alternativt, av att göra gatan däremellan enkelriktad.
Datum 2011-05-23
Anita Jeppsson, Kommunpartiet
Med den motiveringen och att valda politiker har att se till helheten så drev man fram en detaljplan för miljardprojektet Landvetter Park tillsammans med ett 100.000-kronors bolag; planerade en väg från Säteriet genom Rådasjöns naturreservat; lade utan uppföljning av gjorda medborgarenkäter fram ett förslag till ny översiktsplan baserad på en icke beslutad höghastighetsbana med fyra spår genom Mölnlycke; föreslog nyligen en genomgripande omlokalisering och förändring av skolorna i Mölnlycke utan att höra den föräldraopinion som ansåg att barnens bästa skulle vara avgörande även för en anpassning till etableringen av friskolor i kommunen.
Kommunpartiet gick till val, både 2006 och 2010, med krav på ökat medborgarinflytande och under rubriken ”Demokrati – att lyssna på medborgarna”. Portalparagrafen i detta program löd ”medborgarna skall ges information och beredas tillfälle att yttra sig före, och inte efter beslut, i viktiga frågor i deras närområde”. Vi krävde också att ”obligatoriska hearings skall ske tidigt med berörda fastighetsägare i planfrågor, med pensionärsorganisationer i äldrefrågor och föräldragrupper i skolfrågor”.
Ovan nämnda målsättning för ett ökat medborgarinflytande omfattas i dag av allt fler. Olika projekt pågår i landets kommuner och en särskild beredning arbetar inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) med frågan om ökat medborgarinflytande och närdemokrati. Erfarenheter kan där vinnas av olika sätt att förstärka medborgarinflytandet och öka den kommunala närdemokratin.
Vi anser att medborgarna i Härryda skall ges bättre möjlighet att mellan valen påverka de många frågor som har betydelse för medborgarna. Detta kan ske genom att som exempel:
Vi yrkar därför med hänvisning till vad som ovan anförts att fullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen eller åt en extra fullmäktigeberedning att
arbeta fram förslag till ökat medborgarinflytande och införandet av nya former för kommunal närdemokrati, samt låta de fyra fasta fullmäktigeberedningarna aktivt medverka i arbetet med utarbetandet av ett sådant förslag.
2011-05-17
Gunnar Carlson, Kommunpartiet
Leif Persson, Oberoende socialliberal
Brita Dermark, Kommunpartiet
Steinar Walsö-Kanstad, Kommunpartiet
Under behandlingen hävdade ordföranden att yrkandet inte kunde tas upp och behandlas utan föregående beredning för att specificera kostnaden för ytterligare granskning och om revisionen vore villig att låta utföra arbetet, samt, att det av undertecknad framförda yrkandet gällde ett olagligt beslut enligt kommunallagen. Detta påstående avvisades som helt felaktigt. Ordföranden föreslog också att jag skulle återta yrkandet och inkomma med en motion. Detta avvisades och ärendet gick till votering. Kommunfullmäktige avslog yrkandet mot vilket undertecknad Carlson lämnade en skriftlig reservation, bilaga 2 till fullmäktiges protokoll.
Undertecknade finner det ytterst anmärkningsvärt att kommunfullmäktige - utan att några andra ledamöter än kommunalråden och en socialdemokrat yttrade sig och utan ett hållbart skäl - beslöt att inte följa upp dessa allvarliga revisionsanmärkningar. Därmed godkände man i princip att påstådda vidtagna åtgärder var tillräckliga och att någon verifiering av detta och någon ytterligare granskning inte var nödvändig.
Kommunstyrelsens bristande interna kontroll och ledamöternas bristande intresse att diskutera detta i såväl kommunstyrelse som i fullmäktige föranleder ett tillägg till det yrkande som gjordes i fullmäktige. Vi yrkar därför att fullmäktige i anledning av revisorernas granskningsrapport beslutar begära att kommunens revisorer låter granskningsrevisorerna:
2011-04-30
Gunnar Carlson, Kommunpartiet
Leif Persson, Oberoende
socialliberal
I september 2006 lade undertecknad en motion om att undersöka intresset från övriga ägarkommuner att överlåta sina andelar i Förbo till Härryda kommun samt att, vid positivt intresse från dessa, låta utreda förutsättningarna för Härryda att bli ensam ägare till Förbo. Motionen avslogs.
Sedan dess har ny lagstiftning med giltighet från 1 januari 2011 ändrat på förutsättningarna för allmännyttiga bostadsbolag. Detta gör det angeläget att initiera en översyn av både ägaredirektiv och ägareförhållande. Förslaget är i dag ytterligare aktuellt i och med att Förbo planerar att flytta sitt huvudkontor till Mölnlycke. Tidpunkten anses därför lämplig att åter aktualisera frågan om att göra Förbo till ett av Härryda kommun helägt bolag. Möjligheten att lösa ut övriga delägare utan likviditetsmässig belastning för Förbo eller de inblandade kommunerna undersöktes i en utredning som Kungälv tog initiativ till 2002, men som aldrig fullföljdes.
Det finns betydande fördelar med Härryda som ensam ägare. Härryda skulle då ensamt utforma ägaredirektiv. Det skulle då bättre kunna skapa förutsättningar för ett byggande samordnat med kommunens bostadsförsörjningsprogram, med planerna på kulturhus i Landvetter, en kombinerad sim- och ishall, evenemangshall, upprustning och ägande av stationshuset i Hindås etc. Möjligheten att finansiera sådana investeringar via det kommunala bolaget skulle kunna minska behovet av en ökad kommunal skuldsättning.
Med hänvisning till ovanstående hemställs att
2011-03-31
Gunnar Carlson, KP